…og udgivelsen af vor fælles bog: Velvilje – Ledelse og filosofi mod stress.
Fra starten af mit samarbejde med Ole Fogh Kirkeby, har mit fokus været at bringe ledelsesfilosofien ud til praktikerne – det vil sige lederne i de danske virksomheder og organisationer, især til de der ikke i forvejen har et indgående kendskab til filosofiens væsen og muligheder.
Ole F.K. er, med baggrund i årtiers professorat, senest på Copenhagen Business School, dén person der står frem som referencepunktet for udbredelsen af ledelsesfilosofi her i Danmark. Han er også ophavsmand til den nutidige og mere og mere udbredte udgave af Protreptikken, hvor han utrætteligt har fulgt sit hjerte i arbejdet med at udvikle og udbrede ideerne.
Ole og jeg har længe været på vej med en bog, som udkommer sidst på året under titlen Velvilje – Ledelse og filosofi mod stress. Bogen vil være rettet til de der har ansvar for – og/eller interesse i arbejdsmiljøet. Mange har på LinkedIn været med til at give forslag til en titel – det er ikke glemt! Det har været fedt med jeres engagement… når bogen kommer ud, så kommer vi ikke kun til at fejre udgivelsen, men også jeres deltagelse.
MEN tilbage til Ole; at vente er vist nærmest en lidelse for en så ekstremt produktive mand som ham (Velvilje – Ledelse og filosofi mod stress bliver ca. bog nr. 50)…så mens vi venter på Velvilje, har han lige skrevet endnu en, nemlig Hvad kan filosofi? og udkommer d. 1. Marts, 2021.
I arbejdet med vores fælles bog sprang der (som altid for Ole) en masse nye tanker og som Ole beskriver i sin teori Translokutionaritet i 1994, så “Ved jeg først hvad jeg mener, når jeg hører det”.
Stoikerne beskrev talen som legemliggørelsen af tankerne – altså at vi med den fysiske aktivitet talen er, gør tankerne fysiske. I translokutionariteten kan det at “høre” dog forstås som at eksplicitere i bred forstand og kan altså også være at skrive/se ordene. Som “gammel” fysiolog med socialpsykologien koblet på, har jeg hidtil givet andre forklaringer (f.eks. i forbindelse med begrebet feedback), men er blevet meget glad for denne filosofiske (i hvert fald for mig) “tilføjelse”…og den er et godt eksempel på, hvordan noget meget fysisk kan tilføres nye dimensioner gennem at filosofisk blik på en umiddelbar fastsat betydning.
Den nye bog hedder som sagt Hvad kan filosofi? og rammer lige præcis det ønske som min del af vort samarbejde har været båret af – at få tydeliggjort, at filosofi ikke blot er en oldgræsk disciplin for gamle mænd i Akropolis med langt hvidt skæg og løse gevandter, men derimod en måde at tænke og perspektivere moderne ledelse på.
Hvad kan filosofi? og artiklen Pandemi og filosofi er to meget fine eksempel på dette. I forlængelse af de mange kommentarer til annonceringen af bogen, har Ole taget udgangspunkt i noget så nutidigt og brændende aktuelt, som pandemien; interessant for alle med lysten til at reflektere over deres eget liv under disse nye vilkår. Nu kan vi andre så læse, reflektere og tale om det Ole har “sagt” og se om vi forstår hvad vi selv tænker om det – altså når når vi har sagt det.
Du kan læse Ole F.K.´s korte artikel Pandemi og filosofi, her
Hvis du abonnerer på min blok, så vil du, ud over alle de mere end 100 andre indlæg om ledelse, m.m., også få besked når der er nyt om vores fælles bog Velvilje – Ledelse og filosofi mod stress.