Jeg besluttede for 7 år siden, at jeg ville til at leve “det gode liv”, så det gør jeg. Jeg oplever altid positive reaktioner på min egen fortælling, men det følges ofte op af en sætning som “….men det er sgu´ svært at finde ud af hvad der er det rigtige at gøre, så…“.
Det levede liv består af uendelige kombinationer af lyst, vilkår, evner, o.s.v., så hvor starter man? Jeg skal ikke trætte dig med min personlige udgave af det gode liv, men bare konstatere, at selv om definitionen er vidt forskelligt fra person til person, så er der også er fælles træk. Det er disse fælles træk, jeg vil tage afsæt i dette og de kommende indlæg.
Mit postulat er, at alle – også du – kan komme ind på sporet af det gode liv uden, at skulle gøre store livsomvæltende tiltag. Jeg har derfor besluttet mig for at dele nogle af min tanker og viden.
Jeg har skitseret det som 10 tematiserede trin, der alle bygger på både forskningsbaseret viden og erfaringer. Det er små øvelser med korte forklaringer på hvorfor de er gode. Hvis du abonnere på nyhedsbrevet herunder, så kommer de til dig med en uges intervaller. Du skal sådan set bare starte fra en ende af og så uge for uge gøre det der er beskrevet. jeg er sikker på, at du vil finde inspiration både i trinnene og i de andre læseres erfaringer.
Apropos erfaringer; jeg håber du, at du vil dele dine erfaringer her på bloggen og dermed være med til at skabe det gode liv både for dig selv og andre.
1. uge: Den gode søvn er det første og største element, ikke blot i forebyggelsen og behandlingen af stress, men også på vejen til det gode liv.
Det er ikke tilfældigt, at dét stærkeste virkemiddel, når man vil presse rekrutter, afhøre fanger, eller sågar udøve tortur, er søvndeprivering – altså at man forhindrer søvnen.
Ved at fjerne muligheden for søvn, opstår der en række alvorlige fysiske og mentale skader, men her vil jeg blot nævne, at man allerede efter et døgn fremprovokerer de første små tegn på psykotiske tilstande og efter få døgn opstår der deciderede hallucinationer.
Søvnen er for hjernen, hvad defragmenteringen er for din computer. Det er her alle dagens indtryk flyttes rundt og placeres i de rette skuffer, så de ikke forstyrrer som stadigt voksende bunker af usorterede papirer på dit skrivebord.
I den mildere ende, som når du blot er i et generelt søvnunderskud, vil din evne til at overskue komplekse sager og træffe beslutninger være tydeligt påvirket – bl.a. derfor virker søvnunderskud som indtagelse af alkohol. I USA anslås det at op til 2 millioner biluheld skyldes søvnmangel – tænk på det næste gang du sætter dig i din bil.
Til gengæld er den positive sidegevinst af den passende mængde søvn, både en øget kvalitet af søvnen og en øget intelligens.
I forsøg viser det sig, at evnen til, ikke bare at huske, men også til at indlære nyt, øges når du får passende med søvn – rent faktisk er det under selve søvnen, at du bliver klogere!
Din fysiske sundhed styrkes også på en lang række livsvigtige punkter, pga. dit hormonsystems reaktion på søvnkvaliteten. F.eks. sukkersyge, hjertekarlidelser og kondition påvirkes markant.
Hvad er så “passende med søvn”? Det er som en grundregel 7-8 timer for en voksen person, men der er forskelle – Denne uges øvelse går ud på, at du skal finde den rette mængde for dig….og hvornår er et bedre tidspunkt for at tage fat på dén øvelse, end lige op til ferien?
Øvelsen der kan giver dig velvære, bedre helbred, gør dig klogere og sågar smukkere =:o)
Før du skal sove
Øvelsen starter kl. 17:00, søndag aften. Hver dag i den følgende uge, må du ikke indtage alkohol eller koffeinholdige produkter som kaffe, eller the, efter 17:00.
- Gør klar til næste morgen. Dvs. læg f.eks. tøjet frem og dæk bordet til morgenmaden, så der er et minimum af opgaver du skal forholde dig til næste morgen.
- Hvis det ikke er mørkt i dit soveværelse, så gør det mørkt. Særligt i sommerhalvåret er lyset en udfordring – lys får os til at producere hormonet kortisol, som holder os vågne. Mørket fremmer derimod produktionen af hormonet melatonin som gør os søvnige. Af samme grund skal du undlade at bruge computer og smartphone – også selv om den har den nye lysdæmpede natfunktion. Soveværelset er ikke dit kontor eller din tv-stue. Selv hvis du oplever, at blive søvnig af at se på skærmene, så vil de skabe et dårligere kvalitet af din indledende søvn.
- Præcist kl. 22:00 skal du gå i seng. Sæt vækkeuret til at ringe tidligst kl. 06:00 – helst kl. 07:00.
- Hvis du ikke kan falde i søvn, så stå ikke op, men bliv liggende – også selv om du syntes, at det tager laaang tid at falde i søvn. Du kán evt. gøre brug af øvelser som at tælle baglæns fra 1.000 (og når du fejler – og det gør du =;o) så starter du forfra), lytte til beroligende naturlyde, musik der er specielt udviklet til netop at være søvndyssende (altså ikke den type musik du hører i det daglige), eller meditativt afspændende øvelser (hvis du kender og mestre dem på forhånd) – senere i dette forløb vil du modtage konkrete muligheder for gode øvelser og optagelser.
- Du er måske en af dem der, lige når du er ved at falde i søvn, får alle de gode ideer og løsninger på dagens problemer. Det er der en god forklaring på (som er for lang til dette skriv), men hav en notesblok liggende, så du let kan notere dem og dermed lægge dem fra dig.
- Vælg en vækketone og lydniveau på din mobil eller vækkeur, der ikke giver oplevelsen af en livstrussel er på vej – man kàn godt vågne af blid musik eller fuglesang.
Næste morgen, før du står op.
- Hvis du vågner tidligere end planlagt, så bliv liggende og slap helt af. Du hár jo gjort alt klar, så du ikke er under tidspres, selv om du først står op når uret ringer.
- Som det første, når du er stået op, skal du registrere , hvornår du vågnede (ikke hvornår du stod op!) og kvaliteten af din søvn. Det gør du på en skala fra 0-10, hvor 0 er, hvis du er fuldstændig udmattet og 10 viser, at du er fuldstændig udhvilet og frisk.
- Disse rutiner skal du følge hele ugen.
- Den næstkommende søndag, skal du se på dine registreringer. Fra det tidspunkt hvor du er begyndt at føle dig udhvilet, svarende til 9-10 på skalaen, hvor mange timer sov du da?
Tillykke
Nu har du fundet timetallet for opfyldelsen af dit personlige søvnbehov. Dette timetal skal du holde fast i fremover, uanset hvornår du går i seng – Husk bare lige på, at der er et generelt “window of opportunity” for din søvn. Set ud fra den menneskelige biorytme (som styrer the circadian cycles), er det generelt optimale tidspunkt for at falde i søvn, mellem kl. 22:00 og 23:00.
At leve det gode liv starter med at beslutte, at du vil det…. Tillykke med beslutningen!